DE DRUIVEN

De Douro is de regio in de hele wereld met meer druivenvariëteiten die worden gebruikt voor de productie van stille wijn en Port, meer dan honderd druivenrassen, allemaal goedgekeurd door het Port Wine Institute.

Tegenwoordig is de neiging van de recente plantages vooral gericht op vijf rode druivenrassen (Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, Tinto Cão en Tinta Roriz) en vijf witte druivenvariëteiten (Malvasia Fina, Gouveio, Viosinho, Códega en Malvasia Rei) , beide gebruikt voor de vinificatie van Port en stille wijn.  

Er zijn 29 druivenvariëteiten "aanbevolen" in de wetgeving, deze 29 druivenvariëteiten zijn verdeeld in twee groepen, de eerste moet worden gebruikt op ten minste 60% van de wijn (mengsel van verschillende druivenrassen) de druiven in de tweede groep moeten worden gebruikt voor maximaal 40%.


Eindelijk een derde groep waarvan de druivenvariëteiten kunnen worden toegevoegd aan de vorige groepen, "toegestane" druivenrassen ... een paar tientallen, die allemaal gecombineerd gemakkelijk tot honderd kunnen reiken.

De kenmerken van de belangrijkste gebruikte rode druifvariëteiten:
 • Touriga Nacional
  In het verleden was het een vermeden druivenras omwille van de lage opbrengst en zeer kwetsbaar ten aanzien van wijnstokken ziekten.  Momenteel vertegenwoordigt het slechts 2,5% van het plantoppervlak, maar het is het unieke exemplaar dat wordt gebruikt voor de stille wijnen met enkelvoudige druivenrassen, vanwege de complexiteit en elegantie, pruimen, cassis en viooltjesaroma's. Zoete en extreem geconcentreerde tannines, geweldige verouderingscapaciteiten, daarom is het een verplichte druif om te gebruiken in de Vintage-melanges.
 • Touriga Franca
  Het is het meest aangeplant in de regio Upper Douro, vanwege de resistentie tegen verschillende weersomstandigheden, deze druivensoort leidt tot krachtige wijnen, met noten van zwart fruit en bloemige hints, zoals rozen, heeft het een goede ouderdomscapaciteit. Het is gebruikelijk om een ​​verband te leggen met zijn goede ontwikkeling gedurende het jaar en een goede Vintage-verklaring.
 • Tinta Roriz  
  Ook gekend als Aragonêz in de Alentejo en Tempranillo in Spanje, kenmerkt deze druivenvariëteit zich door hoge kwaliteit en opbrengst. Het biedt een mix van zwart fruit, gelei en kruiden, hoog alcoholpercentage.
 • Tinta Barroca
  Gedateerd uit de zeventiende eeuw, goede opbrengst, gemiddelde intensiteit, zijdeachtige tannines, zoete en fruitige aroma's van kersen en pruimen en een hoog alcoholpercentage. Het is normaal dat de eerste druivenvariëteit wordt geoogst, waardoor eerder dan alle anderen de rijpingspiek wordt verworven. Het wordt geplant in de regio's Lower en Upper Corgo, eenmaal in warmere gebieden, zoals de Upper Douro, zal het zeker uitdrogen.
 • Tinto Cão
  Traditioneel komt het van lichtere wijnen, lage intensiteit op kleur, met elegante aroma's, rood fruit, specerijen en bloemig profiel, hoewel voor oude wijnen deze druivensoort heel belangrijk blijkt te zijn en een enorme weerstand tegen oxidatie vertoont.
 • Tinta Amarela
  Gemakkelijk te vinden in de Baixo Corgo, het is heel moeilijk om te worden geplant vanwege de kwetsbaarheid om weerstand te bieden aan wijnstokken ziekten, het biedt geweldige kleuren en aroma's, veel fruitige aroma's met plantaardige hints en een goede leeftijdscapaciteit. Deze druivenras is sterk geplant en wordt gezien in Alentejo, waar het bekend staat als Trincadeira of Trincadeira Negra. In andere Portugese wijnstreken wordt het misschien genoemd als Espadeiro, Crato Preto, Mortágua, Murteira of Rabo de Ovelha Tinto.


De kenmerken van de belangrijkste gebruikte witte druivenvariëteiten:
Normaal gesproken worden de witte druivenrassen geplant in koelere en hogere gebieden.
 • Malvasia Fina
  Deze druivensoort produceert zeer verfijnde wijnen, fruitig en vol van smaak. Het wordt verbouwd in een paar Portugese wijnstreken, zoals Madeira. Het is bijna een verplichte druivenvariëteit als het gaat om de productie van witte port en Douro-wijnen.
 • Gouveio
  Het wordt verbouwd in een paar Portugese wijnstreken, zoals Madeira, waar het wordt genoemd als Verdelho. Het produceert aromatische wijnen (appelaroma's), zachte textuur, goede zuurgraad en suikerconcentratie, het wordt vaak gecombineerd met Malvasia Fina voor de White Ports-blend.
 • Viosinho
  Het is een druivenras met lage produtiviteit, maar veel kwaliteit, het biedt structuur en aromatische intensiteit, het wordt vaak gecombineerd met Malvasia Fina voor de White Ports-blend.
 • Codega
  Een zeer oude Portugese druivenvariëteit, tegenwoordig is het de witte druifvariëteit die meer wordt geplant in de Douro-vallei, zeer productief, het is afkomstig van wijnen met een hoge alcohol en een lage zuurgraad.
 • Malvasia Rei
  Zeer productieve witte druifvariëteit, hoewel het resulteert in wijnen met een gebrek aan rijkdom en complexiteit, wordt het meestal gebruikt in combinatie met andere witte druivensoorten.