Oxidatief gerijpte Port is er in twee soorten: als Engelse tawny zonder oogstjaar en als Portugese colheita met oogstjaar. De oxidatieve opvoeding past meer in de Portugese dan in de Engelse traditie. Portugezen vonden de reductieve vintageport eigenlijk maar een hype en bottelden hun jaargangwijn liever pas na decennia op hout. Tegelijk haalden de Engelse huizen hun neus op voor colheita. De beste tawny's waren blends met een gemiddelde leeftijd, zo was hun idee. Waar nog aan toegevoegd kan worden dat de Engelse Port in het algemeen iets droger was dan de Portugese. Minder zoet, zo men wil.

Tawny
Tawny is gerijpte Port, meer oxidatief gemaakt, met een lichtere, oranjebruine kleur. De Tawny Port is genoemd naar de taankleur, die ontstaat doordat de wijn meerdere jaren op eikenhouten vaten rijpt, zodat hij iets kan oxideren. Tawny Port wordt verkregen uit een mengsel (blend) van Ports uit verschillende oogstjaren, maar heeft als voornaamste kenmerk dat hij meerdere jaren in het vat gerijpt heeft, wat zijn typische tawny kleur geeft.

Aged Tawny
Goede kwaliteit Port wijn met de toestemming van leeftijd aanduiding. De leeftijdsaanduiding kan zijn 10 jaar oud, 20 jaar oud, 30 jaar oud of meer dan 40 jaar oud. Deze Port is een tawny verkregen uit een mengsel van Ports uit verschillende oogstjaren. De rijpingsperiode in hout is variabel en de leeftijd op het etiket van de Port komt overeen met de gemiddelde leeftijd van de verschillende Ports in het mengsel (mengsel van twee of meer druivenrassen). 


Bezig met laden...
visibility

Croft Reserve Tawny

Herkomst: Portugal, Douro. Portsoort: Croft Tawny Port. Porthuis: Croft. Inhoud: 750 ml Btw: 21%.

16,95

visibility

Relatie/feestpakket Port

Herkomst: Portugal, Douro. Portsoort: Na keuze. Porthuizen: Divers. Inhoud: 0,75 liter Btw: 21%.

0,00

visibility

Taylor's Historic Limited Edition Reserve Tawny Port

Herkomst: Portugal, Douro. Portsoort: Taylor's Tawny Port. Porthuis: Taylor's. Inhoud: 1 liter Btw: 21%.

49,50


Meest bekeken producten

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.